Posao u Solfinsu

Softverska rešenja

Kompanija Solfins nudi jedinstvena 2D i 3D CAD/CAM rešenja, kao i rešenja za proračune i simulacije, upravljanje dokumentacijom, elektro-šemiranje, kreiranje tehničkih publikacija, upravljanje CNC mašinama... Sva naša rešenja rade zajedno, koristeći iste izvorne informacije, tako da se svaka izmena automatski ažurira u svim segmentima i nivoima.

SolidWorks 2018 - Preporuke za hardver

Tehnologija napreduje, softverska rešenja su sve naprednija i zahtevaju moćan hardver koji može da podrži sve funkcionalnosti uz zadržavanje odličnog korisničkog iskustva karakterističnog za SolidWorks.

Zavisno od potreba vaših projekata, postoji mnogo varijanti hardvera za korišćenje softvera, ali:

 • OBAVEZNO uvek da koristite hardver koji preporučuje SolidWorks
 • upravljajte podacima kroz SolidWorks PDM kako biste optimizovali i zaštitili upotrebu dokumenata.

Načelne hardverske preporuke

 • Procesor: Intel - Core i5, i7, i9 ili Xeon sa velikom procesorskom brzinom

 • Operativni sistem: Windows 10 64-bit (Pro)

 • RAM memorija: 16GB ili više

 • Hard Disk: Solid State Drive (SSD) - poželjno PCI Express/NVMe SSD - preporučuje se da na disku nikad ne bude manje od 20GB slobodnog prostora

Grafika:

 • NVIDIA Quadro P600/P620 (osnovno), P1000/P2000 (srednje) ili P4000/P5000/P6000 (napredno)

 • Ne kupovati nVidia NVS grafike jer one nisu namenjene za CAD modeliranje

 • AMD Radeon Pro WX 3100 (osnovno), WX 4100 (srednje) ili WX 5100/WX 7100 (napredno)
  Pogledajte više detalja ispod u poglavlju o grafičkim karticama 

PREPORUKE ZA LAPTOPOVE:

Za mobilne uređaje (laptopove) takođe važe prethodno navedene hardverske preporuke. Na sajtovima samih proizvođača grafičkih kartica možete pronaći neke od najpopularnijih trenutno aktivnih mobilnih uređaja:
nVidia Quadro grafika za laptopove (workstations)
AMD grafika za laptopove (workstations) – idite na karticu Partners

Internet konekcija: širokopojasna konekcija velike brzine (service packs download)

Upravljanje fajlovima: SolidWorks PDM Standard ili SolidWorks PDM Professional >>

 

Solfins 3D Kompanija obezbeđuje obuku i tehničku podršku za svoje klijente, uključujući i hardverske preporuke i savete za nabavku računara i opreme, isporuku rešenja za upravljanje i optimizaciju dokumentacije kroz SolidWorks PDM implementaciju, i to u skladu sa realnim potrebama vaših projekata.

Minimalni hardverski zahtevi za SOLIDWORKS 2018 navedeni su na strani SolidWorks System Requirements >>.

Pre svake nabavke hardvera pogledajte na SolidWorks sajtu poslednje informacije!

Uvek treba imati u vidu da ni najbrža mašina nije zamena za dobru inženjersku praksu:

 • minimalizacija referenci

 • dobro upravljanje velikim sklopovima

 • i druge strategije optimizacije i organizacije smanjiće opterećenje procesora.

Solfins 3D Kompanija prilikom implementacije SolidWorks PDM rešenja primenjuje najbolju praksu upravljanja podacima i ubrzanja komunikacije i razmene fajlova uz otklanjanje grešaka preklapanja, ažuriranja, raznih verzija...

Saznaj više o Solfins tehničkoj podršci >>


 

 

Preporučeni procesori (CPU) za SolidWorks 2018

Procesori za SolidWorks:

 • SolidWorks 2018 pokreću Intel ili AMD procesori.  
 • Procesor mora podržavati SSE2 (Streaming SIMD Extensions 2). 
 • Podržani su samo 64-bitni operativni system i procesori.

Napomena

Više jezgara ne mora značiti i komforniji rad! 

“Rebuild” proces u SolidWorks-u je linearan (parent/child)
i zato može koristiti samo jedno jezgro.
Zato se ubrzanje može postići većom brzinom procesora.

 

Neke funkcionalnosti koje kombinuju više tehnologija mogu koristiti i resurse procesora sa više jezgara. Na primer, SolidWorks Simulation ili PhotoView 360 osetiće prednosti višejezgarnih procesora, te će biti unapređeno i korisničko iskustvo jer u ovim slučajevima procesori sa više jezgara unapređuju brzinu softvera.

 

Preporučeni operativni system za SolidWorks 2018

SolidWorks 2018 zvanično je podržan od tri generacije Windows OS:

 • Windows 7 SP1 ,64-bit
 • Windows 8.1, 64-bit
 • Windows 10, 64-bit

Napomene: 

 • Podrška ne važi za Windows u Home* verziji
 • Podrška za Windows 8.1 završava se sa SolidWorks 2018 SP5
 • SolidWorks 2018 nije podržan za rad na 32-bitnim operativnim sistemima.

eDrawings i eDrawings Professional 2018 podržani su za sve operative sisteme navedene iznad, kao i za Mac OS X 10.10 ili naredne verzije.

*Možda nećete imati problem ako koristite SolidWorks na Windows Home verziji, ali SolidWorks ne garantuje nesmetan rad svih funkcionalnosti prilikom upotrebe nepodržanih verzija operativnog sistema.

 

 

SolidWorks 2018 u virtualnom okruženju

 

Podržana su samo određena virtuelna okruženja i možete iz pogledati na stranici SolidWorks Virtual Environments >>.

SolidWorks, eDrawings i Draftsight zahtevaju KORIŠĆENJE SERTIFIKOVANE GRAFIKE za dobre performanse u virtuelnom okruženju.

Kompletnu listu sertifikovanih grafičkih kartica (GPU) pogledajte na stranici SolidWorksa Graphic Card Drivers >> (izaberite Virtual Desktop kao Computer Vendor).

 

 

Preporuka operativne memorije (RAM) za SolidWorks 2018

 

Minimalni zahtevi za RAM koje navodi SolidWorks iznose 8GB. Međutim RAM nije skupa komponenta i svakako će vam trebati više memorije u budućnosti (a kome neće?). Zato je preporuka da se počne sa 16GB pa naviše. Ova memorija može da se rasporedi na nekoliko kartica koje bi delile opterećenje i ostavile prostor za nadogradnju. 

 

Preporuka memorijskog diska za SolidWorks 2018

 

Preporuka je da se koristi SSD (Solid State Drive) tip "diska" koji može da generiše i do 10 puta bolje performanse u odnosu na klasičan HDD (Hard Disk Drive). Cena je sve pristupačnija i svakako je vredno investicije da obezbedite komforniji rad i veću pouzdanost.

Samo otvaranje fajlova sa lokalnog SSD-a može biti čak i 100 puta brže u odnosu na otvaranje sa standardnog HDD-a.

Na SSD-u morate imati dovoljno prostora nakon instalacije Windows operativnog sistema - uvek treba da imate najmanje 20GB, ili oko 10% SSD-a slobodno.

Za još bolje karakteristike računara možete razmisliti i o primeni PCI koncekcije umesto SATA. Stvar je u direktnoj povezanosti na matičnu ploču, umesto preko kablova, ali to ima svoju cenu. Takođe, možete razmisliti i o upotrebi RAID koncepta (redundant array of inexpensive disks) za unapređenje performansi ili bezbednosti podataka.

 

Preporuka grafike za SolidWorks 2018

 

Sertifikovane grafičke kartice za SolidWorks dolaze iz serija:

 • NVIDIA Quadro
 • AMD FirePro
 • AMD Radeon Pro WX.
Grafička kartica sa hardverskom OpenGL akceleracijom
pružiće vrhunske performanse i stabilnost, naročito
za pregled 3D modela (refresh, rotate, zoom, pan).

Iako zvuči da će vrhunska grafička obezbediti mnogo bolje performanse, u realnosti je pitanje da li će se investicija pokazati kao isplativa. Bolje je da se koristi slabija ili srednja grafika a da se investira više u procesor i SSD. Za većinu projekata osnovna grafika iz serija NVIDIA Quadro P ili AMD Radeon Pro WX biće sasvim dovoljna. Međutim, kako se povećava kompleksnost projekta i sklopovi postaju veći, neophodna je i bolja grafika za komforniji rad.

VAŽNO: Video kartice napravljene za "gejmere" ili multi-medijalne aplikacije, kao što su NVIDIA GeForce ili AMD Radeon, NEĆE OBEZBEDITI maksimalne performanse ili stabilnost za SolidWorks.

Razlog je taj što su ove grafičke kartice optimizovane za mali broj poligona prikazanih na ekranu ali sa većim brojem frejmova. Sa druge strane, CAD korisnici imaju upravo suprotne potrebe u radu: veći broj poligona, i ne tako visoke zahteve u pogledu broja frejmova u jedinici vremena. Za stabilan rad uvek koristite isključivo hardver (pa i grafiku) koju preporučuje SoldiWorks!

Ostale napomene za SolidWorks grafiku

Takođe, novi proizvodi na Dassault Systems 3DExperience platformi, čiji je deo i SolidWorks, mogu imati drugi podržan hardver. Na primer, proizvodi kao što su Mechanical Conceptual ili Industrial Designer, imaju specifičan sertifikovani hardver, i tu NVIDIA nadmašuje AMD u odnosu oko 4:1, te i to treba imati u vidu.

SolidWorks Visualize

Ovaj softver deo je SolidWorks platforme od verzije SolidWorks 2016. Reč je o integrisanom prethodnom softveru Bunkspeed koji je tokom prethodnih godina razvijan isključivo za NVIDIA tehnologiju.

Zato SolidWorks Visualize neće raditi na bilo kojoj drugog grafici osim NVIDIA i koristiće CPU umesto GPU samo ako nije instalirana NVIDIA.

 

VAŽNO: Nije preporučljivo korišćenje dve grafičke kartice! 

SolidWorks neće osetiti prednost dodavanja druge grafičke kartice i ovaj koncept čak može stvoriti probleme zbog potencijalnog konflikta u procesuiranju.

 

Microsoft Office verzije paketa kompatibilne sa SolidWorks 2018

 

SolidWorks može uz pomoć Microsoft Excel programa za tabele da stvara i uređuje više potrebnih grupa informacija (BOM, Design Tables). Međutim, kako objave novih verzija Office paketa i SolidWorks softvera nisu koordinirane, nova verzija Office-a obično nije zvanično podržana sve do izlaska nove verzije SolidWorks softvera.

Kompatibilnost zavisi od:

 • verzije Office
 • verzije SolidWorks
 • verzije operativnog sistema (Windows).

SolidWorks 2018 kompatibilan je sa:

 • Microsoft Office 2010, 2013 i 2016.

I ovu sekciju uvek možete proveriti na SolidWorks sajtu.

 

Treba li čuvati fajlove lokalno na računaru ili na mrežnim uređajima?

 

Za maksimalnu brzinu i stabilnost, sa fajlovima treba raditi lokalno. Jednostavno, svi fajlovi koji se otvaraju i edituju putem mreže uvek će biti sporiji od pristupa sa lokalnog diska, a uz to, postoji mogućnost nepravilnog otvaranja fajlova sa mreže. 

Softveri za upravljanje podacima kao što su SolidWorks PDM (Standard ili Professional) automatski upravljaju kretanjem fajlova sa mrežnih servera na računare kako bi obezbedili maksimum performansi i bezbednosti. Ovo je jedna od glavnih prednosti sistema za upravljanje podacima. 

SOLIDWORKS PDM

PDM Standard i PDM Professional

 • PDM Professional je nekada bio poznat pod imenom Enterprise PDM sa svim raspoloživim funkcionalnostima.
 • PDM Standard je lansiran u verziji SolidWorks 2016 kako bi većem broju korisnika bilo omogućeno da koriste moćne funkcionalnosti PDM-a, uz određena ograničenja u funkcionalnostima koja su rezervisana za PDM Professional korisnike.

 

SOLIDWORKS 2018 hardverske preporuke za SOLIDWORKS PDM Vault

 

Preporuka je da se koristi izdvojen (dedicated) server za postavljanje SolidWorks PDM vault-a. Server omogućava maksimalne performanse za CAD korisnike, ali i kontrolu verzija i revizija, upravljanje procesima i korisničkim pristupima. 

Hardverske preporuke pogledajte na stranici SolidWorks Product Data Management >>.

 

 

 

info@solfins.com

Tel: +381 (0)11 369 24 95

Fax: +381 (0)11 369 12 91

Povežite se sa nama

 

Kako naučiti i kupiti?

Softverska rešenja

 

©2016 Solfins d.o.o. ® Solfins. All rights reserved.